Hur kan man färga Epoxiharts/Resin

Hur kan man färga Epoxiharts/Resin

Du kan använda en mängd olika material för att färga genomskinligt epoxiharts, men varje material har fördelar och nackdelar som du bör vara medveten om.

ArtResin är en vattenklar formel som används för att belägga tavlor, foton, trä, pussel, etc. Men du kan använda ArtResin för så mycket mer än att bara klara konstverk. ArtResin ser vackert ut när det är tonat och genom att lägga till färg till klar epoxiharts kan du skapa färgglad flödeskonst, havskonst, geodekonst, petriskålskonst, smycken från silikonformar, och listan fortsätter.

Vi går igenom de vanligaste hartsfärgämnena och delar vilka som fungerar bra och, ännu viktigare, vilka som inte fungerar alls. Vi går också igenom några riktlinjer som gäller alla färgämnen och ger massor av tips på vägen.

Låt oss börja!

1. Varför är ResinTint det bästa färgämnet för harts?

ResinTint tillverkades specifikt som ett hartsfärgämne. Det blandas sömlöst in i ArtResin, bevarar sin glans och eftersom det är så högpigmenterat räcker lite långt.

ResinTint är giftfritt och ej brandfarligt. Detta innebär att ArtResins icke-toxicitet och icke-antändlighet bevaras när ResinTint tillsätts den.

Tänk på att ResinTint kräver epoxiharts som bindemedel: det är inte tänkt att användas ensamt och, när du lägger till det i hartset, se till att du blandar det riktigt bra så att båda delarna emulgeras ordentligt. 

how to color clear epoxy resin - use resin designed for use with resin

how to color clear epoxy resin - use tint designed specifically for resin

2. Kan du använda alkohol ink i harts?

Alkohol ink är ett superpopulärt hartsfärgämne som erbjuder en underbar, rik mättnad.

Alkohol bryter ner harts, vilket är anledningen till att det är så effektivt att rensa bort klibbiga hartsverktyg och varför det är det enda färgämnet som kan skapa petriskålskonst. Inom petriskålskonst bryter alkoholen i bläcket ner hartset när dropparna rör sig igenom, vilket skapar svala rankor och krumlor som till synes förstenas på plats. Denna effekt förstärks desto mer med användningen av ArtResin Ink Sinker.

petri dish art made with resin and alcohol ink

Är det möjligt att använda alkoholbläck bara för att färga harts?

Ja, det är det, men det är viktigt att komma ihåg ett par saker:

 1. Alkohol är brandfarligt: medan ArtResin är icke-antändbart i sitt flytande tillstånd, är detta inte fallet när alkohol ink tillsätts. Använd därför aldrig en gasolbrännare på harts som innehåller alkohol ink.
 2. Alkohol är ett lösningsmedel: tillsats av alkohol ink till ArtResin kommer att äventyra ArtResins icke-toxicitet och överensstämmelse med livsmedelssäkerhet. Om du vill använda alkohol ink på en bit som är avsedd att användas som en yta i kontakt med mat, häll ett lager av klar, icke-tonad ArtResin som ett slutligt täckande skikt.

how to color clear epoxy resin - add alcohol ink to make petri dish art

how to color clear epoxy resin - add alcohol ink to create petri dish art

3. Kan du använda akrylfärg i harts?

Jo det kan du. Faktum är att akrylfärg är ett av de vanligaste färgämnena som används för att färga epoxiharts. På plussidan är akrylfärg billig, lättillgänglig och den finns i ett stort antal färgalternativ.

Å andra sidan torkar akrylfärg vanligtvis med en matt yta som kan ta bort ArtResins glans. Akrylfärg är vattenbaserad, så om du använder för mycket kan det förhindra att hartset härdar ordentligt. Välj en högpigmenterad akrylfärg av hög kvalitet så att du bara behöver använda en liten mängd.

how to color clear epoxy resin - acrylic paint can give resin a dull finish and take away its glossiness

how to color clear epoxy resin - acrylic gives cured resin a dull finish

 4. Kan du lägga till glimmer pigment/mica till harts?

Ja, glimmerpulver och pulveriserade pigment är verkligen populära tillägg till harts, speciellt för geodekonst. Du måste blanda in glimmerpulver noggrant, annars kanske pulvret inte löser sig och du kan sluta med en kornig look på ditt harts.

how to color clear epoxy resin - mica powder gives a rich luxurious metallic effect to create resin geode art

how to color clear epoxy resin - mica powder gives resin a beautiful swirled metallic effect for geode artMetallicerna i Mica-pulver ger en rik, lyxig pärlemorskimrande effekt men metallpigmenten kan sjunka till botten och du kan förlora den vackra, virvlade lookenOm du vill behålla virvlarna, försök att hälla metallerna sist, ovanpå ett härdat lager harts. 

how to color clear epoxy resin - mica powder can sink to the bottom and you might lose the swirled look

5. Kan du färga harts med glitter?

Glitter är ett riktigt populärt tillskott till harts. Det färgar inte hartset, men det ger verkligen en färgstark effekt. Glitter finns i en mängd olika färger och storlekar - tänk på att större glitter kan vara tyngre och kan sjunka ner till botten av hartset.

how to color clear epoxy resin - glitter gives resin a color effect

how to color clear epoxy resin - glitter gives resin a colorful effecthow to color clear epoxy resin - glitter can sink to the bottom of resin layer

Vilka färgämnen bör du inte lägga till epoxiharts?

Det finns olika hartsfärgämnen som vi inte rekommenderar för toning av harts inklusive oljefärg, akvarellfärg, latexfärg, sprayfärg, nagellack, mald krita, kryddor som paprika och gurkmeja och karamellfärg.

6. Kan du använda ögonskugga för att färga epoxiharts?

Pressad pudermake-up, som ögonskugga, innehåller bindemedel för att hålla ihop det, vilket gör det svårt att för sminket att lösas upp; det slutar med att det inte blandas in ordentligt och lämnar fläckar i hela hartset. Du kan använda löst sminkpigment men detta kan bli kostsamt - det är bättre att använda pigmentpulver.

how to color clear epoxy resin - pressed make up like eyeshadow doesn't dissolve well in resin and can leave specks in the cured resin

how to color clear epoxy resin - pressed make up like eyeshadow doesn't mix well into resin and leaves specks

7. Kan mald krita användas för att färga harts?

Malen krita är för grov för att lösas upp ordentligt. Malen krita tenderar att klumpa ihop sig i hartset och lämnar ett kornigt utseende med stora fläckar. 

how to color clear epoxy resin - chalk is too coarse and will not dissolve well in resin

how to color clear epoxy resin - ground chalk is too coarse and won't dissolve well in resin

8. Kan jag färga harts med kryddor som paprika och gurkmeja?

Malda kryddor är inte tillräckligt fina och löser sig inte bra i epoxiharts, vilket ger dig ett kornigt utseende. Dessutom, även om gurkmeja, paprika och andra kryddor kan ge initial färg, kommer den att blekna mycket snabbt.

how to color clear epoxy resin - paprika is not fine enough to dissolve in epoxy resin

how to color clear epoxy resin - paprika is not fine enough to dissolve in epoxy resinhow to color clear epoxy resin - turmeric is not fine enough to dissolve in epoxy resinhow to color clear epoxy resin - turmeric is not fine enough to dissolve in resin

9. Kan du använda karamellfärg i harts?

Karamellfärg kan ge ett bra resultat initialt, så det är vettigt att tro att det skulle vara ett idealiskt hartsfärgämne. Tyvärr är så inte fallet. Livsmedelsfärg är inte ljussäker och färgen bleknar mycket snabbt. how to color clear epoxy resin - food coloring will fade very quickly in cured resin

how to color clear epoxy resin - food coloring fades very quickly in cured resin

10. Kan man blanda oljefärg med epoxi?

Oljefärg smälter inte bra in i epoxiharts, vilket gör att du får en trådig röra. När det härdat, det finns synliga klumpar av färg som inte blandas, divots och en oljig film på hartsytan.

how to color clear epoxy resin - oil paint does not mix well into resin and creates a clumpy mess

how to color clear epoxy resin - oil paint doesn't mix well into resin leaving a clumpy mess11. Kan du använda akvarellfärg för att färga harts?

Akvarellfärg blandas inte bra med harts. Det lämnar fläckar genom hela det härdade hartset och klyvningar på ytan.

how to color clear epoxy - watercolor paint doesn't mix well into resinhow to color clear epoxy resin - watercolor paint doesn't mix well into resin leaving specks in the cured resin

12. Kan du använda latexfärg för att färga epoxiharts?

Latexfärg är inte ett effektivt hartsfärgämne. Det är vattenbaserat och mycket flytande, vilket gör att hartset blir tjockt och slemmigt, vilket resulterar i en konstig härdning. Det tar också bort från ArtResins glans och lämnar hartset med en matt finish.

how to color clear epoxy resin - latex paint doesn't mix well into resin

13. Kan du använda nagellack eller sprayfärg för att färga harts?

Vi rekommenderar inte att tona epoxiharts med något lösningsmedelsbaserat som nagellack eller sprayfärg. Viktigast av allt är att det är brandfarligt, men det ger också ett dåligt resultat: färgen är inte djup och den blandas inte väl in i hartset, vilket lämnar fläckar av färg genomgående. 

how to color clear epoxy resin - nail polish and spray paint contain solvents and give a poor result when tinting epoxy resin

how to color clear epoxy resin - nail polish and spray paint are solvents and give a poor result when tinting epoxy resin

14. Vilka material kan jag lägga till epoxiharts?

Det bästa är att använda ett högpigmenterat färgämne som är designat speciellt för användning med epoxiharts. Det är viktigt att notera att när du lägger till något i ArtResin-formeln, gör ett provtest först för att säkerställa att produkterna är kompatibla och så att du vet exakt vilka resultat du kan förvänta dig. De mest populära tilläggen för epoxiharts inkluderar:

 • Nyanser och färgämnen gjorda speciellt för harts
 • Alkohol ink
 • Akrylfärger
 • Pulveriserade pigment och glimmerpulver
 • Glitter
 • Guld eller metalliskt blad
 • Pressade eller konstgjorda blommor
 • Färgglada inneslutningar som pärlor, glas, snäckor, berlocker etc

15. Hur mycket färg ska jag lägga till epoxiharts?

Tillsätt inte mer än 6 % färgämne till den totala volymen ArtResin, annars kan det hända att hartset inte härdar ordentligt. Till exempel, om du har 100 ml harts (som består av 50 ml vardera harts och härdare) lägg inte till mer än 6 ml färgämne.

don't add more colorant than 6% percent of the total combined volume of resin and hardener or the resin may not cure properly

Vanligtvis räcker en liten mängd färgämne långt. Det är bäst att börja med mindre och lägga till mer efter behov. Använd ett högpigmenterat färgämne så att du inte behöver använda så mycket. Om du är osäker på om du behöver mer pigment kan du alltid testa mättnaden genom att ta med lite av färgämnet upp på sidan av din mixerkopp. dra tonat harts upp på sidan av blandningskoppen för att testa mättnad

pull tinted resin up the side of the mixing cup to test saturation

16. När kan jag lägga till färg på epoxiharts?

Det är viktigt att mäta och blanda hartset och härdaren först innan du tillsätter något färgämne. När hartset och härdaren har kombinerats, tillsätt det färgämne du väljer, se till att du inte överstiger 6 % av den totala kombinerade volymen av harts och härdare, och blanda det väl för att säkerställa att det är ordentligt blandat. Om du tillsätter färgämnet till hartset eller härdaren på egen hand, kan det kasta bort blandningsförhållandet 1:1 som behövs för att hartset ska härda ordentligt. använd alltid mindre hartsfärgämne än du tror att du behöver

always use less resin colorant than you think you need

17. Hur hindrar du harts från att blanda färger?

När du häller flödeskonst eller havskonst kan det tonade hartset ibland blandas och skapa en lerig röra. Många artister gillar att låta det tonade hartset tjockna lite innan det hälls för att ge kontroll över flödet och förhindra att färgerna rinner in i varandra:

 • Förbered hartset enligt instruktionerna på etiketten.
 • Dela ut den i mindre koppar, en per färg.
 • Tillsätt färgämne och blanda väl.
 • Låt hartset sitta i cirka 15 minuter för att tjockna något.
 • Häll det tonade hartset. Om så önskas kan du lämna ett litet mellanrum mellan varje färg så att den får plats att sprida sig, speciellt om du planerar att använda en hårtork

portion out measured and mixed resin in cups and add colorant

to prevent resin from blending in flow art, allow tinted resin to sit and thicken before pouring

allow resin to thicken before pouring flow art to prevent colors from blending

18. Hur förhindrar du att alkohol ink sprids i harts?

När du gör petriskålskonst, förhindra att alkohol ink okontrollerat sprids över ytan med ett enkelt tips: låt hartset tjockna lite innan du tillsätter färgämnet.

Häll hartset i underläggsformarna och låt det sitta i cirka 20 minuter innan du tappar i alkohol ink. Eftersom hartset kommer att ha tjocknat lite, kommer du att upptäcka att bläcket inte sprids lika lätt, vilket ger dig mycket mer kontroll över och till och med tillåter dig att skapa negativt utrymme.

how to color clear epoxy resin - allow resin to sit in coaster mold for 20 minutes before adding alcohol ink to help control the spreadhow to color clear epoxy resin - allowing resin to sit in the coaster mold for 20 minutes to let the resin thicken up helps to control the spread of alcohol ink

19. Är hartsfärgämnen giftiga?

Alla färgämnen är inte giftfria och vissa kan till och med innehålla lösningsmedel - tillsats av färgämnen som dessa kommer att förändra ArtResins icke-toxicitet, icke-antändlighet och äventyra dess livsmedelssäkerhetsbeteckning. Välj ett giftfritt och icke brandfarligt färgämne som ResinTint för att hålla dig säker.

 • 💡TIPS: Om du vill använda tonat harts på en charkuteribräda eller serveringsbricka som kan komma i kontakt med mat och du är osäker på om ditt färgämne är säkert, var försiktig och applicera ett lager klar, icke-tonad ArtResin som ett sista topplack. ____________________________________________________________För att sammanfatta, det finns massor av hartsfärgämnen du kan använda för att färga epoxiharts, men oavsett vilken du använder finns det några viktiga saker att komma ihåg:
 • Gör alltid ett provtest så att du vet exakt vad du kan förvänta dig och för att säkerställa att hartset och färgämnet är kompatibla.
 • Tillsätt alltid mindre färgämne än du tror att du behöver; du kan alltid lägga till mer.
 • Observera 6%-regeln - det vill säga, lägg inte till mer än 6% av den totala sammanlagda volymen av resin och härdare.
 • Var medveten om att vissa färgämnen kan förändra ArtResins icke-toxicitet, icke-antändlighet och livsmedelssäkerhetsbeteckningar. ____________________________________________________________Jag hoppas att du tyckte att denna information var användbar. Om jag missat ditt favoritfärgämne, vänligen lämna en kommentar nedan!

Intresserad a v att använda silikonolja med ditt harts? Återigen, det finns fördelar och nackdelar... och jag har ett hel blogginlägg dedikerad till det ;)

Lär dig mer om typerna av epoxiharts och deras användning och läs våra guider om färgning av epoxiharts:

 • Kan epoxiharts färgas?
 • Färgblandningsguide
 • Vad betyder ljusäkthet?

ArtResin: Gjord för konstnärer, av konstnärer.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.