Hur undvika luftbubblor

Hur undvika luftbubblor

Tips för att förhindra luftbubblor

 

Det finns fyra huvudorsaker till att hartsbubblor uppstår:

Att förstå vad som orsakar bubblor i epoxiharts kan hjälpa till att förhindra att de uppstår i första hand.

Det finns fyra huvudorsaker till att hartsbubblor uppstår:

  1. inte följer bästa praxis när du arbetar med harts
  2. kalla temperaturer
  3. hälla för tjockt lager
  4. biten du häller resin över,släpper ut instängd luft

Bubblor är ett av de största problemen vi hör om här på ArtResin: vi har några bra tips om hur man förhindrar bubblor och hur man fixar dem om de redan har dykt upp!

Låt oss ta en titt ...

Hur man förhindrar hartsbubblor

1) Bästa metoder när du använder harts:

Använda en gasbrännare:

När du blandar ditt harts och härdare skapar du många bubblor när du rör om: dessa bubblor måste elimineras efter att du har hällt ut ditt harts, annars härdar de direkt in i dina konstverk. Det bästa sättet att bli av med bubblor är med en gasolbrännare: lågan värmer upp hartsytan omedelbart, tunnar ut hartset och låter bubblorna att spricka. Om du är skrämd av tanken på att använda en gasolbrännare... snälla, var inte det. Ingenting är så effektivt som en låga för att bli av med bubblor och när du väl använder en, kommer du att undra vad du någonsin gjort utan den!

ArtResin has an easy to use handheld

 

Kan värmepistoler hjälpa?

En värmepistol kan vara användbar i vissa hartstillämpningar, såsom flow art, där den kan användas för att skapa celler. För att eliminera bubblor blir dock en värmepistol helt enkelt inte tillräckligt varm för att göra jobbet effektivt. Den kan blåsa runt harts och kan till och med blåsa damm över hela din våta bit. Vi rekommenderar alltid att du använder en gasolbrännare för att bli av med hartsbubblor.

Tips To Prevent Resin Bubbles-  using a torch to get rid of resin bubbles

Det enda undantaget är när du tar bort bubblor från en silikonform: i det här fallet kan en låga vara för intensiv och om du överbränder kan den till och med skada formen.

Tips To Prevent Resin Bubbles- heat gun is the best choice when working with silicone molds

 

Vispa ditt harts:

Att blanda harts är där magin händer: när du rör om börjar en kemisk reaktion mellan hartset och härdaren som så småningom kommer att omvandla blandningen från en vätska till en fast substans. Även om du måste blanda de två delarna noggrant i minst 3 minuter, vill du vara säker på att du inte vispar ditt harts som om du vispar grädde eller äggvita. Att vispa hartset framkallar fler bubblor än nödvändigt, vilket kan leda till problem som överbränning.

Vispa inte ditt harts - rör istället långsamt och medvetet, skrapa sidorna och botten av din blandningsbehållare när du rör. Du kommer att få några bubblor, naturligtvis, men inget som en snabb bränning eller två med gasolbrännaren inte kan hantera.

Tips To Prevent Resin Bubbles- stir slowly and deliberately

Tips To Prevent Resin Bubbles- scraping the sides and bottom

Tömma ut ditt harts:

Precis som att vispning av ditt harts kan framkalla onödiga bubblor, så kan det också uppstå när du häller ut ditt harts på ditt konstverket. Placera istället din blandningsbehållare nära ytan på din bit och häll ut din hartsblandning långsamt.

Tips To Prevent Resin Bubbles- pour your resin mixture out slowly

 

2. Kalla temperaturer

Visste du att ArtResin epoxiharts älskar varma temperaturer? Det är sant! Faktum är att den idealiska temperaturen för både din ArtResin och din arbetsyta är något varmare än rumstemperaturen: 24-30C. I dessa temperaturer har ArtResin ett kristallklart utseende, en honungsliknande konsistens och det rinner och breder ut sig med lätthet. Å andra sidan är kallharts tjock, svår att arbeta med och har ett grumligt, mjölkaktigt utseende. Du vet att ditt harts är för kallt när det har en taffig konsistens, vilket gör det svårt att hälla och sprida.

Tips To Prevent Resin Bubbles- resin is too cold when it has a taffy like consistency

Den får också ett skummande, mjölkaktigt utseende på grund av tusentals mikrobubblor som är praktiskt taget omöjliga att bränna ut.

Tips To Prevent Resin Bubbles- milky appearance due to thousands of microbubbles

Om ditt harts är kallt måste du få upp det till rumstemperatur innan du använder det. Du kan göra det genom att låta hartsflaskorna vara i rummet att komma upp till rumstemperatur eller så kan du prova ett varmt vattenbad.

Tips To Prevent Resin Bubbles- warm water bath

Placera dina flaskor med harts och härdare i en behållare med varmt vatten: vattnet behöver inte vara särskilt varmt ... ungefär vad du skulle använda för ett bada en baby.

Tips To Prevent Resin Bubbles- Place your bottles of resin and hardener in a container of warm water

Eftersom värme påskyndar härdningen, värm alltid flaskorna INNAN du mäter och blandar för att undvika att blandningen härdar i förtid.

Tips To Prevent Resin Bubbles- always warm the bottles BEFORE you measure and mix to avoid the mixture curing prematurely

Låt locken på för att förhindra att vatten blandas in i din harts eller härdare: vatten som av misstag kommer in i dina hartsblandningar kommer att orsaka en grumlig härdning.

 

Tips To Prevent Resin Bubbles- water that accidentally gets in your resin mixtures will cause a cloudy cure

Sänk inte flaskorna och torka av dem ordentligt innan du öppnar dem.

Tips To Prevent Resin Bubbles- submerge the bottles and dry them off thoroughly before you open them

Harts som är rumstempererat eller något varmare är smidigt, klart och lätt att hälla och sprida ut. 

Tips To Prevent Resin Bubbles- Resin that is room temperature or slightly warmer is smooth

💡TIPS: Om du använder ett vattenbad för att värma din ArtResin, tänk på att värme främjar en snabbare härdning: det betyder att din 45 minuters arbetstid kommer att minskas med cirka 10 minuter. Det betyder också att hartset kan tjockna och härda i koppen om du låter det sitta ute på arbetsytan medan du gör klart ditt konstverk. Gör allt klart först, mät och blanda sedan ditt harts och häll direkt. Låt inte ditt varma harts stanna i blandningskoppen!

3) Hälla för tjockt:

ArtResin designades som en ytbeläggning för konstverk och formulerades för att hällas i tunna applikationer: detta ger bubblor chansen att fly till ytan av hartset för att brännas ut. Den maximala tjockleken som vi rekommenderar att hälla är 2cm. När ArtResin hälls tjockare än 2cm, kan bubblor fastna och du kanske inte ser dem ditt härdade harts.

Tips To Prevent Resin Bubbles- bubbles can get trapped and you may end up seeing them in your cured resin

Om du vill ha ett tjockare lager ArtResin rekommenderar vi att hälla i lager, vänta 3-5 timmar mellan varje lager.

Tips To Prevent Resin Bubbles- we recommend pouring in layers

 

4) Släpp ut instängd luft:

Porösa, organiska material som trä, löv, tyg och till och med papper kan "andas" luft. När du täcker dessa material med harts släpper luftbubblorna ut i hartset i form av bubblor, ibland timmar efter att du har hällt och brännt.

För att förhindra att luftbubblor släpper ut i ditt harts, försegla naturliga material som trä och papper med att borste över eller spraya över tätningsmedel innan hartsbehandling.

Tips To Prevent Resin Bubbles- pre-seal natural materials such as wood and paper with a brush

Tätning skapar en barriär och förhindrar instängd luft från att släppa ut och skapa bubblor i hartset.

Tips To Prevent Resin Bubbles- Sealing creates a barrier and prevents trapped air

 

Dåligt monterade utskrifter kan också vara en källa till oönskade luftbubblor. Se alltid till att dina utskrifter är jämnt monterade på panelen. Oavsett om du väljer ett limstift eller ett spraylim, undvik luftfickor genom att applicera en jämn mängd lim.

Tips To Prevent Resin Bubbles- Poorly mounted prints can also be a source of unwanted air bubbles

 

 

Så här föredrar vi monteringstryck: använd en fjäderklämma för att säkra trycket och panelen på plats. Glöm inte att placera ett rent papper under klämman för att skydda ditt tryck!

Tips To Prevent Resin Bubbles- place a clean piece of paper under the clamp to protect your print

 

Applicera en jämn mängd lim över ena halvan av panelen, var särskilt uppmärksam på omkretsen. Vi föredrar att använda spraylim.

Tips To Prevent Resin Bubbles- spray adhesive

Med en ren bit papper på plats för att skydda ditt tryck, rulla försiktigt en brayer över ytan för att eliminera eventuella luftfickor och för att säkerställa en tät bindning mellan trycket och panelen. Var särskilt uppmärksam på att kanterna på ditt tryck är väl vidhäftade på panelen för att förhindra luft från att rinna ut och för att förhindra att harts sipprar in.

Vänd på trycket och upprepa processen på den andra halvan. När trycket är säkert monterat är du redo att hartsa!

Tips To Prevent Resin Bubbles- Turn the print around and repeat the process on the other half

 

💡TIPS: Vissa papper är mer porösa än andra och kan låta hartset tränga in. Vi rekommenderar alltid att du testar på en bit först så att du vet om du behöver försegla ditt papper innan hartsbehandling: försegling skapar en barriär, vilket förhindrar hartset från att absorberas i papperet.

 

Hur får man ut bubblor ur harts?

Om du kommer tillbaka nästa dag för att kontrollera din verk och hittar en bubbla i ditt harts, oroa dig inte! Tack och lov är epoxiharts mycket förlåtande, vilket innebär att många problem (inklusive bubblor) kan åtgärdas med en enkel slipning och återgjutning.

Här är vad du behöver göra:

Tips To Prevent Resin Bubbles- Fix Bubbles In Cured Resin

 

1) Sand

Slipa ner hela ytan på din bit, var särskilt uppmärksam på att slipa ut bubblorna. Syftet med slipningen är att skapa en tand för att det färska hartslagret ska kunna läggas här till, så det är mycket viktigt att du slipar hela biten och använder ett grovt sandpapper, typ 80 grit. Efter att du har slipat kommer din bit se repad ut, men oroa dig inte! ArtResin kommer att fylla i alla dessa skrapmärken och ditt verk kommer att se kristallklar ut igen.

Tips To Prevent Resin Bubbles- sanding is to create some tooth

sand the entire piece and use a coarse sandpaper

Tips To Prevent Resin Bubbles- sand the entire piece and use a coarse sandpaper

2) Torka

Använd en fuktig pappershandduk för att torka bort allt damm. Torka så många gånger som behövs - din yta måste vara helt fri från sliprester innan du häller på ditt nya lager harts. Använd gärna en burk med tryckluft eller borsta din yta med en mjuk pensel för att säkerställa att det inte finns några sliprester kvar på din bit. 

Tips To Prevent Resin Bubbles- your surface needs to be absolutely clear

3) Häll

Blanda en ny sats av noggrant uppmätt och noggrant blandad ArtResin enligt anvisningarna, och applicera ett nytt lager harts över din slipade och avtorkade bit. Sprid ut som önskat, bränn ur eventuella bubblor, täck över och vänta 24 timmar för en beröringstorr härdning och 72 timmar för en fullständig härdning.

Tips To Prevent Resin Bubbles- re-apply a fresh coat of resin over your sanded and wiped piece

 

Syna?

När ditt färska hartslager härdat kommer du inte att se några slipmärken - bara en underbart glansig, kristallklar ArtResin-finish. Du skulle aldrig kunna se att du någonsin hade några bubblor i ditt verk!

Tips To Prevent Resin Bubbles- gorgeously glossy, crystal clear ArtResin finish

 

Så kom ihåg....

  1. Använd en gasbrännare
  2. Rör om och häll försiktigt
  3. Använd rumstempererad ArtResin
  4. Montera försiktigt
  5. Förtäta vid behov .

.. och om du redan har irriterande bubblor i ditt härdade harts, följ våra enkla steg för att bli av med dem. Vi hoppas att detta var till hjälp

vänligen lämna alla frågor eller kommentarer nedan!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.