Varför gulnar en del Resin?

Varför gulnar en del Resin?

Alla epoxihartser är INTE skapade lika.

Chansen är stor att om du läser det här inlägget. har du fått ett vackert konstverk att gulna efter att ha använt en hartsprodukt som inte är speciellt framtagen för användning i kreativa projekt. Så klart jättetråkigt.

Här är varför det hände och hur du undviker det till nästa gång.

aretresin epoxy resin non yellowing ex74

Effekterna av UV-ljus på epoxiharts

Om du inte använder ArtResin epoxiharts är ditt arbete i verklig fara för missfärgning från den naturliga miljön. UV-ljus är skyldig till förändringar av härdat epoxiharts över tid. När UV-ljus träffar hartset - antingen direkt eller indirekt - bryter det ned polymererna. Även om denna nedbrytning från UV-ljus är en naturlig process (UV-ljus är vanligtvis alltid skadligt för allt på jorden över tid), orsakar det observerbara, oönskade, estetiskt misshagliga egenskaper, såsom:
  • glansförlust
  • de-laminering
  • krackilering
  • krita
  • GULNING

Ett UV-stabiliseringsmedel kan tillsättas till epoxihartsformler för att mildra dessa effekter. UV-stabilisatorer är mycket effektiva för att förhindra glansförlust, de-laminering, sprickbildning och kritning, men de fördröjer bara missfärgning. Med andra ord är gulning fortfarande oundvikligt med enbart en UV-stabilisator. Gulning uppträder först som en ljus ton överallt och mörknar sedan gradvis tills den når en mörk brungul nyans. Gulning kommer att accelereras med exponering för UV-ljus. En plastbit som placeras utanför kommer i allmänhet att nå sin mörkbrun-gula färg inom 24 timmar. Konstverk som förvaras inomhus kommer att börja missfärgas i allmänhet inom 6 månader till ett år om det var belagt med en hartsprodukt som endast innehöll en UV-stabilisator. Om hartset inte innehöll någon UV-stabilisator alls, kommer det att nå en mörkgulning mycket snabbare, inom cirka 2-3 månader. Missfärgning har också påvisats i bitar som har hållits i totalt mörker.

* Det bör noteras att gulning kan uppstå som ett resultat av en oönskad interaktion mellan titandioxid (finns i vita pigment) och ALLA märke av epoxiharts.

 

Alla epoxihartser är INTE skapade lika

Det finns många, många användningsområden för epoxiharts, varav bara en är som en klar beläggning för konstverk och andra kreativa applikationer. Många epoxihartsprodukter på marknaden säljs som lim och de flesta är avsedda för industriellt bruk, inte hemma-/studiobruk. Många hartser är gjorda för den marina industrin eftersom epoxi är en hållbar, vattentät produkt. I de flesta fall är epoxihartser inte formulerade specifikt för att bibehålla klarheten på lång sikt, som konstnärer kräver. Vidare anses de flesta hartser vara ett farligt material på grund av sin kemiska sammansättning; de är avsedda för användning i industriella miljöer där hazmat-suiting är lättillgänglig och krävs. Varje harts som snabbt gulnar är inte tillräckligt formulerat för användning över konstverk. Varje konstnär som funderar på att använda harts över sina konstverk bör definitivt välja en produkt som har formulerats för kreativa syften, nämligen att den är både UV- och HALS-stabiliserad och anses vara giftfri när den används enligt anvisningarna och säker för hemmabruk i ett välventilerat område.

Se vårt säkerhetsdatablad för mer information.

artresin epoxy resin uv stabilizeer hals astm d 4236

Hur du skyddar ditt konstverk mot gulning

UV-stabilisatorer räcker inte för att förhindra gulning i epoxiharts. Om du belägger konstverk – eller något kreativt, speciellt och viktigt – behöver du en produkt som innehåller en tillsats som kallas "HALS", förutom en UV-stabilisator. HALS står för Hindered Amine Light Stabilizer. Dess uppgift i formeln är enbart att ta itu med gulning. Hur gör den detta? HALS rensar bort radikaler som produceras vid exponering för UV-ljus, vilket minskar nedbrytningscykeln som orsakar gulning. Dess skyddsförmåga har demonstrerats gång på gång sedan den kom till på 1960-talet. En UV-stabilisator är fortfarande nödvändig för att skydda mot andra problem som orsakas av UV-ljusnedbrytning, men HALS är det främsta medlet som arbetar för att motverka gulning.

...Så vilken epoxihartsprodukt är speciellt framtagen för kreativa projekt? som innehåller både en HALS och en UV-stabilisator? som har ansetts vara giftfritt när det används enligt anvisningarna och säkert för hemmabruk? som är ett lätt blandningsförhållande på 1:1 och som ger en vacker, glansig finish? Det är ArtResin.

Varför epoxihärdare ibland ändrar färg i flaskan

Om du har upptäckt att din epoxihärdare har missfärgats i flaskan, beror detta på oxidation, inte UV-ljus. Härdaren gulnar snabbare i flytande tillstånd när flaskan har öppnats eftersom den har exponerats direkt för syre, och detta kommer alltid att vara mer märkbar i större behållare (precis som hur havet ser blått ut men en kopp vatten ser klart ut). Den kan fortfarande gulna väldigt svagt om den är oöppnad på grund av att HDPE-plastflaskorna som den kommer förpackade i andas lite, vilket gör att oxidation kan inträffa. Av denna anledning kommer epoxihartser alltid att ha en hållbarhetstid. När en produkt har börjat gulna i flaskan kan den fortfarande användas (dvs den kommer fortfarande att härda ordentligt). Det kommer alltid att se mindre gult ut på en bit på grund av att det måste blandas med en lika stor del av hartset för att därigenom späda ut det, och produkten kommer att spridas ut i ett tunt lager vilket gör varje observerbar missfärgning mycket mindre synlig. 

epoxy resin hardener yellowing

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.