Varför härdar inte mitt resin?

Varför härdar inte mitt resin?

Det är enkelt att arbeta med ArtResin.

Mät, blanda, häll, vänta och bli belönad med en fantastisk, hård, glasliknande finish på ditt arbete.

Läs hur du mäter, häller och blandar harts! 

Prevent Bendy Resin - resin bends

Då och då kan du upptäcka att ditt harts inte är så fast som du hade planerat. I själva verket böjs hartset. Förhindra Böjbart Resin - hartsböjningar

Varför härdar inte hartset och vad kan jag göra åt det?

Låt oss prata om VARFÖR. Det finns flera anledningar och faktorer till varför hartset böjs.

1. Kort härdningstid

I de flesta fall beror anledningen till att ditt harts inte härdar till en hård form beror på att hartset behöver längre tid att härda. Efter 24 timmar kommer ArtResin att ha en soliditet på 95 %. Om du försöker böja eller flytta hartset före det 24-timmarsmärket, kommer hartset troligen att böjas. För en fullständig härdning rekommenderar vi att du väntar 3 - 5 dagar för att säkerställa att hartset är 100 % fast.

 

Läs hur du får hartset att härda snabbare. Prevent Bendy Resin - ensure that the resin is 100% firm

2. För tunn

Många konstnärliga kreationer kräver ett tunt lager harts. Även om ArtResin härdar på tunna lager så kan du förvänta dig att ditt harts är böjligt om det inte är tjockare än 1/2 tum.

Prevent Bendy Resin - thin layer of resin

3. Felaktig mätning

ArtResin är ett enkelt. Blanda 1:1 blandningsförhållande i volym, inte vikt. Denna känsliga balans är absolut nödvändig för ett lycka resultat. Tillsats av för mycket av antingen harts eller härdare kommer att förändra den kemiska reaktionen och blandningen kommer inte att härda ordentligt på grund av felaktiga blandningsförhållanden. Även om blandningen kan förvandlas från en vätska till en fast substans, gör slutresultatet att hartset böjs. 

Prevent Bendy Resin - ArtResin is a simple 1:1 mixing ratio by volume

4. Inte noggrant blandad

Det är viktigt att blanda både hartset och härdaren noggrant, annars kan det inte katalysera ordentligt. Ditt harts måste blandas helt i minst 3 minuter. Felaktigt blandat harts kan återigen göra blandningen till en fast substans, men den kommer inte att härdas till 100 %, vilket leder till böjlig harts. 

Prevent Bendy Resin - important to mix both the resin and hardener thoroughly

5. För mycket färgämne

Att tillsätta för mycket av ett flytande eller pulveriserat färgämne och pigment kan också kasta bort hartsblandningens känsliga balans. Färgning av harts kan ha en vacker effekt, men mer än 6 % av den totala sammanlagda volymen av hartsblandningen kan mjuka upp hartsets slutliga härdning.

Prevent Bendy Resin - Adding too much of a liquid or powdered colorant

Nu, hur kan du fixa bendy resin?

Den goda nyheten är att detta kan vara en mycket enkel lösning; det kräver bara tålamod. Låt hartset sitta i ytterligare 2 till 7 dagar för att låta det härda helt. Om du låter hartset härda ett tag längre kommer det att hårdna upp din bit och förhindra att hartset böjs.

Prevent Bendy Resin - Allowing the resin to cure

Om din bit är tunn kan en liten böjning vara oundviklig eftersom den rekommenderade tjockleken är ⅓ av en tum eller mer. Men att använda ett substrat som en ram eller en duk för att förstärka hartsets styrka är alltid ett bra alternativ.

Prevent Bendy Resin - substrate such as a bezel or a canvas

Vid felaktig mätning och blandning av harts eller färgämnen kan det tyvärr inte härda hårdare. En möjlig lösning är dock att noggrant mäta och blanda ytterligare en sats ArtResin för att hälla på den böjiga biten för att ge styrka och stöd.

Prevent Bendy Resin - pour on the bendy piece to add strength and support

Så frukta inte! ArtResin Epoxy Resin-produkter är mycket förlåtande. Det finns alltid en anledning, och i de flesta fall en lösning. Faktum är att många konstnärer använder 24-timmarshärdningstiden till sin fördel för att forma och forma om sina hartsblandningar till en unik design innan den härdar helt.

Prevent Bendy Resin - to shape and mold their resin mixtures into a unique design

Här är ett check-lista med saker att tänka på för att förhindra böjligt harts från att hända igen.

6 steg för att förhindra Böjbart Resin

Våra instruktioner:

  1. Var noga med att mäta rätt mängd harts och härdare.
  2. Blanda noggrant i minst 3 minuter.
  3. Häll i lager på ⅓ av en tum eller mer.
  4. Använd ett substrat för tunna hällningar.
  5. Se till att hålla mängden tillsatta färgämnen och pigment under 6 % av den totala sammanlagda volymen av hartsblandningen.
  6. Låt ditt konstverk härda helt (minst 3 - 5 dagar).

Och det är allt! Kolla gärna in vår YouTube kanal för tips. Om du har några frågor om de rekommenderade lösningarna för att fixa eventuella misstag med böjda hartser, skriv dina frågor i kommentarerna.

Som alltid, var kreativ och ha kul!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.