Kan Resin användas på glas?

Kan Resin användas på glas?

Kan Resin användas på glas?


Ja, det kan man verkligen!

Epoxiharts är så mångsidigt när det används på glas, och det finns många olika sätt att skapa färgglada konstverk. Du kan till exempel:

 • Använd resin som lim för glasplattor, en injekteringsmassa för mosaik eller ett topplack över glasskärvor för att se till att vassa kanter inte exponeras.
 • Använd glasbitar för att försköna och ge glitter och textur till projekt som geoder.
 • Applicera resin direkt på glasytor, t.ex. speglar, en gammal fönsterruta eller vinglas.


Även om resin fäster på glas finns det några viktiga faktorer att vara medveten om. I den här bloggen kommer vi att utforska några projektidéer och dela med oss av de bästa metoderna för att lyckas när man arbetar med resin och glas.


(Foto med tillstånd av @searoxx_art)

 

Fäster resin på glas?

Ja, resin fäster mycket bra på glas på grund av dess höga ytenergi. Ytenergi avser attraktionskraften mellan material. Glas, som är ett material med hög ytenergi, drar lätt till sig resin och skapar en stark bindning. Däremot stöter material med låg ytenergi som plast bort harts, vilket är anledningen till att härdat harts skalas så lätt av från plastverktyg och silikonformar.

drizzle resin over geode glass crystals

 


Ska glas användas som resinyta?

Spegel- och glasskivor ger en slät, plan yta som är idealisk för att hälla och skikta resin. Det finns dock 3 viktiga saker att tänka på:


1. Undvik att utsätta resin och glasbitar för temperaturfluktuationer:

Även om resin binder bra på glas, är det viktigt att notera att de är två separata lager, vart och ett med sin egen termiska expansionshastighet. Detta innebär att resin och glas expanderar i varmare temperaturer och drar ihop sig i kallare temperaturer i olika takt. När de utsätts för extrema temperatursvängningar beter sig de två lagren olika och problem kan uppstå som ett resultat. Dessa kan inkludera glassplitter eller att de två lagren separeras, vilket leder till luftfickor eller flagnande resin. Så här förhindrar du dessa problem:

 • Förvara ditt resin och glasbitar i temperaturkontrollerade miljöer. Undvik områden som är utsatta för betydande temperaturfluktuationer som utomhusutrymmen, fönster, ytterdörrar eller var som helst där de kommer att utsättas för värme eller direkt solljus.
 • Om du är orolig för delaminering kan du mycket lätt slipa glaset med ett fint sandpapper innan du applicerar resinet. Slipning ökar ytan som resinet kan fästa vid och stärker bindningen.
 • Kom ihåg att resin och glasföremål inte tål diskmaskin eller mikrovågsugn. Diska dem försiktigt för hand och undvik temperatursvängningar, som att hälla en kall dryck i ett varmt glas.
   

2. Glas är ömtåligt och resin är tungt.

Med eller utan resin på den kan glas lätt splittras, särskilt om det finns en hårfin fraktur eller en svag punkt. Var medveten om att resin tillför betydande vikt, så var ytterst försiktig när du hanterar eller transporterar resin- och glasprojekt, särskilt stora, tunga föremål som bordsskivor. För att minska risken för glassplitter:

 • Välj tjockt glas för att bättre bära resinet vikt.
 • Tänk på små projekt, t.ex. glasunderlägg, murarburkar, vinglasbaser, glasplattor, små väggspeglar etc.
 • Se till att resinet och glaskonst stöds av robusta ramar eller baser.

 

3. Se till att glaset är rent och torrt innan du applicerar resin.

Som med alla ytor kan damm, smuts, fett och andra föroreningar hindra resinet från att fästa ordentligt.

 


 

Typer av konstverk du kan göra med resin på glas

Du kan skapa glas- och resinskonst på så många olika sätt! Här är några projektidéer som hjälper dig att komma igång:

 

Väggspegel med tonad hartshäll

 

ArtResin - Glass Mosaic Coaster

 (foto med tillstånd av Glass Artz Creations Co.
)


 

 


(Foto med tillstånd av @kaysartistryjp)

 (Foto med tillstånd av @searoxx_art)

 (Foto med tillstånd av @kaysartistryjp)
(Foto med tillstånd av @elizabeth_rhodes_studio)

 

(foto med tillstånd av @elizabeth_rhodes_studio) 


 
   

   

  Hur man skapar konst med resin och glas

   

  Välj din glasyta

  Du kan använda många olika typer av glas för ditt projekt, från ett enkelt glasunderlägg till en väggspegel till ett vinglas. Om du letar efter något lite mer okonventionellt kan du prova att arbeta med en gammal fönsterruta, en prydnadsskål, en bordsskiva eller en Mason-burk.

    

  Välj dina utsmyckningar

  Beroende på vad du gör kan du försköna din konst med färgat resin, glasplattor, glasskärvor, eldglas eller krossade glasbitar.

   

  Välj ditt resin

  Om du inte är säker på vilket resin du ska använda rekommenderar vi vårt ArtResin som är formulerad speciellt för kreativa projekt och ger en underbar, glansig finish till vad du än applicerar den på. Det är Lätt att arbeta med, så den är perfekt för nybörjare, och dess giftfria formel och låga lukt gör att den säkert kan användas hemma.

  Innan du börjar arbeta med resin, se till att du har alla nödvändiga förnödenheter till hands. Kolla in några av våra Projekt 1 på Youtube. Vi har tillbehörsåsom nitrilhandskar, träspatlar silikonformar och skålar.

   

  Förbered resinet

  Därefter, förutsatt att du har all nödvändig säkerhetsutrustning, mät noggrant lika delar av ArtResins harts och härdare i volym och rör om långsamt i 3 minuter, skrapa sidorna och botten av behållaren när du blandar. När resinet är blandat, portionera ut det i mindre koppar om du planterar att tillsätta färgämnen. Sedan är det dags att börja hälla! För bästa resultat, häll resinet långsamt och jämnt på glasytan. Använd en gasolbrännare/alkholspray för att eliminera bubblor.

   

  Låt resinet härda

  När du har lagt till alla dina önskade utsmyckningar är det dags att skydda ditt arbete från damm med ett dammskydd och sedan låta ditt resin härda. resinet kommer att vara torrt vid beröring efter 24 timmar. Väggkonst kan hängas vid denna tidpunkt, men det är bäst att låta funktionella konstverk härda helt i 3 dagar innan du använder dem. Detta ger resinet tid att härda ordentligt och undvika skador på ditt konstverk.   Tips för att göra hartskonst med glas


   Är du redo att prova att göra reinskonst med glas? Här är några tips att tänka på:

    

   💡 Tips 1: Se till att glaset är torrt och fritt från damm, fingeravtryck eller andra föroreningar. Dessa kommer inte bara att dyka upp i din färdiga skulptur, utan kan också hindra resinet från att fästa ordentligt.

    

   💡 Tips 2: Om du är orolig för att resinet ska separera, slipa glaset mycket lätt för att hjälpa resinet att binda bättre. Detta kommer att skapa mer yta för resinet att fästa på.

    

   💡 Tips 3: Använd en liten mängd resin för att fästa lösa glasbitar som eldglas, kakel eller skärvor. Du kan fästa glasbitarna individuellt eller så kan du ringla resinet ovanpå din design; Resinet kommer att ta sig igenom glasbitarna och till ytan. När de har härdat kommer glasbitarna att vara säkra.

    

   💡 Tips 4: Använd en gasolbrännare för att ta bort bubblor från hartset. Den tar effektivt bort bubblor utan att blåsa varm luft eller damm över ditt arbete som en värmepistol kan.

    

   💡 Tips 5: Låt resinet härda helt i 72 timmar innan du hanterar ditt färdiga verk. Detta ger resinet tid att härda ordentligt och undvika skador på ditt konstverk.


   💡 Tips 6: Var ytterst försiktig när du hanterar resin och glaskonst. Placera ditt föremål inomhus, i en temperaturkontrollerad miljö, för att förhindra att glaset splittras eller att skikten separeras.

    

   Vi hoppas att du känner dig inspirerad att skapa något nytt!

   Och om du letar efter kreativa projektidéer och tips för att arbeta med resin kan du kolla in vår blogg för hjälp och inspiration.

   Vi ser fram emot att se vad du har skapat!

   Back to blog

   Leave a comment

   Please note, comments need to be approved before they are published.